Pluimvee Schouppe
Legkippen

Legkippen


Legkippen zijn kippen die speciaal gefokt worden voor het leggen van veel eieren. De legrassen onderscheiden zich van andere rassen in gewicht en karakter. Het zijn lichtere rassen die, als ze de kans krijgen, ijverig krabben en graven. Doordat ze licht van gewicht zijn kunnen ze meestal goed vliegen zodat u bij de bouw van een omheining hiermee rekening moet houden. Meestal worden deze dieren wel geleewiekt. Door toevoeging van kunstlicht kan je tijdens de wintermaanden de daglengte verlengen zodat je ook in de winter flink wat eieren mag verwachten. Qua karakter zijn deze dieren meestal wat schuwer zodat ze meer afstand houden van hun verzorger. De aanleg om broeds te worden is bij deze rassen zoveel mogelijk door selectie weggenomen.
Alle kippen hebben een nachthok nodig waar ze veilig kunnen slapen en zich terug kunnen trekken bij koude, wind en regen. Hou er bij de bouw van het hok rekening mee dat u er geregeld in moet om het hok te reinigen en om voer en drinken te geven. Naast het nachthok moeten kippen ook over een buitenren beschikken om vrij rond te lopen en te scharrelen ( 3 tot 4 m² per kip)
Gebruik als bodembedekking bij voorkeur houtkrullen, turf, zand of stro.( hooi is minder geschikt omdat dit gemakkelijk om de poten van de kip heen draait en heeft het de neiging om “ koek” te vormen wanneer het vervuild wordt met mest)
Doorgaans is het voldoende als u 1 legnest per 3 dieren aanbrengt. De legnesten kunnen het best zo’n 10 tot 40 cm van de grond bevestigd worden. Brengt u meerdere legnesten aan, zorg er dan wel voor dat deze allemaal op eenzelfde hoogte hangen . Leg in elke legnest een kalken ei. Het voordeel hiervan is dat de kippen bij het kalkei gaan leggen en niet ergens buiten.
Er zijn veel verschillende voer- en drinkbakken en alle hebben zo hun voor en nadelen. De voederbak plaats je het best binnen in het hok, zo vermijd je mee-eters en blijft het voeder droog. Zet de voederbak liefst op een hogere ondergrond, zodat het voeder niet in contact komt met de bodembedekking van het hok. De drinkpot zet je best buiten omdat de kans groot is dat ze omgetrapt worden in het hok. Drinkwater is onontbeerlijk voor een kip die aan de leg is.
Kippen hebben ook grit nodig. De kalk die daarin zit hebben de hennen hard nodig voor het produceren van de eierschalen. Gebrek aan kalk kan leiden tot het leggen van eieren zonder schaal, met hooguit een vlies “ windeieren”.

Kippen zijn alleseters. Wanneer ze een vrije uitloop hebben eten ze zowel, zaden, bessen als insecten, wormen, slakken en groenvoer.
Het is aan de eigenaar om ze een verantwoorde en uitgebalanceerde voeding voor te schotelen. Het kant en klaar kippenvoer is calciumrijk en stimuleert de leg. In de winter heeft een kip meer voer nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Volwassen kippen eten gemiddeld 30 tot 100 gr per dag.
Bij ons kan je terecht voor legkippen van dagkuikens tot legklare kippen.
De keuze van een goede legkip en een aangepaste voeding is zeer belangrijk en daar willen wij u graag bij helpen!
Wij proberen ons aanbod zo up to date mogelijk te houden maar voorkom teleurstellingen en reserveer!

Isa brown
Bruine kip met witte staart. Het zijn geen raskippen maar hybriden met als doel “ zoveel mogelijk eieren leggen met een minimum aan voedsel” . Zeer goede leggers van bruine eieren.

Rode ijslander
Bruine kip met een zwarte staart. Zeer goede legger van bruine eieren.

Witte leghorn
Een witte kip met rechtopstaande staart en een omgevallen kam. Is een van de populairste rassen. De hennen worden vrijwel nooit broeds. Leggen grote witte eieren.

Nera
Een zwarte kip met gouden nek. Het zijn geen raskippen maar hybriden met als doel “ zoveel mogelijk eieren leggen met een minimum aan voedsel” Zeer goede leggers van bruine eieren.

Sussex
Een witte kip met zwarte nek en zwarte staart. Sussex is een vriendelijke, vrij zware, rustige kip die regelmatig broeds wordt en uitstekend voor haar kroost zorgt. Legt bruine eieren.

Blue de landes

Een grijze kip met een donkere grijze kop. De blue de lande is een vriendelijke en rustige kip . Het is een vrij zware kip die goed legt. Vliegen doen ze niet door hun gewicht. Leggen dikke bruine eitjes.

Hollandse blauwe
Een grijs gespikkelde kip (koekoekkleur). Door de zware bouw zal deze kip niet vliegen. Het is een rustige, vertrouwelijke kip die snel tam wordt. Dit ras is oorspronkelijk een vleesras, daarom mogen ze niet te veel gevoederd worden omdat ze snel te vet worden en daardoor minder eieren leggen. Leggen bruine eieren.

Kabir
Is een donkere bruine kip die zwaar is van bouw. Is oorspronkelijk een vleesras. Legt zeer dikke bruine eieren maar minder dan de fijne leggers. Wordt gemakkelijk broeds.