Pluimvee Schouppe
Kwartels

Kwartels


Kwartels zijn populaire volièrevogels. Een kwartel is van oorsprong een schuwe vogel maar met de nodige aandacht en geduld heel tam te krijgen. Kwartels zijn winterharde vogels maar een tochtvrij en vorstvrij nachthok, waarin ze zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur. Helaas laten ze de beplanting niet met rust. Voor bijna alle soorten zijn kleine volières van 2 x 3 m ideaal.

Een hoekje met wit zand zal ze doen zandbaden waardoor ze er steeds piekfijn uitzien.

Kwartels moete ook beschikken over fijngemalen oesterschelpen of grit (vorming van kalk bij het leggen van eitjes) en een bakje fijne maagkiezel ( om het voer in de maag fijn te malen)

Kwartels zijn alleseters en zullen de gemorste zaden van de overige volièrebewoners ook opeten. Ze eten vooral een zaadmengsel voor tropische vogels, kuikenmeel of kruimel, gemengde granen, groenvoeder (jong gras, vogelmuur, brandnetel, paardenbloem, …) en ook levend voeder (meelwormen en Buffalo wormen).

Kwartels hebben altijd behoefte aan fris en schoon water dat elke dag ververst wordt.

De meeste kwartels broeden niet. De kweekperiode loopt van april tot en met juli. Op een gegeven moment zal de hen haar eitjes niet meer lukraak verspreiden in de voilière maar ze op een beschut plekje in een ondiep kuiltje leggen. Het aantal kan variëren van 8 tot 15. De broedtijd is 16 tot 18 dagen. Kwartels zijn nestvlieders, vrijwel direct na het uitkomen lopen ze achter hun moeder aan en pikken ze voedsel op. Na 6 weken zijn ze volgroeid en beginnen ze eitjes te leggen. De haantjes zijn vrij paarlustig zodat het aan te raden is om meerdere hennetjes bij 1 haantje te zetten. Van zodra de ouders hun jongen verjagen moeten ze gescheiden worden.

Bij de meeste kwartels kan men het geslacht gemakkelijk onderscheiden. De mannetjes hebben een witte keelband. Vanaf een leeftijd van 6 weken kunnen we de kwartels oppakken en vanaf de staart zachtjes tegen de cloaca duwen, wanneer er wit schuim uit de cloaca komt is het een haan ( sperma).

Kwartels ( vooral Japanse) worden gehouden en gefokt voor de vleesproduktie en de eitjes. Kwarteleitjes zijn erg gezond. Ze bevatten veel meer vitamine ( B1, B2 en D), ijzer en fosfor dan kippeneieren.

Kwartels kunnen goed vliegen daarom wordt aangeraden ze in een overdekte ruimte te houden of ze te kortwieken na hun geboorte.