Pluimvee Schouppe
Cavia's

Cavia's


De cavia of het Guinees biggetje is een populair huisdier in veel gezinnen omdat het gemakkelijk te hanteren en te verzorgen is. Ze worden graag geaaid terwijl het optillen voor hen eerder een akelige ervaring is. Je neemt een cavia het best met de ene hand rond de schouder en met de andere hand het onderlichaam ondersteunen. Cavia’s zijn goed in groep te houden. Het zijn knaagdieren die wegen tussen de 500 en 1500 gr en worden 25 a 30 cm groot.
Cavia’s houden van ruimte. De cavia kooi moet minstens 0.75 m² zijn per cavia. Cavia’s vinden het prettig als ze in de kooi ook een schuilhokje hebben waarin ze kunnen wegkruipen. Sommige cavia’s plassen de hele kooi door en sommige plassen op vaste plekjes ( meestal in hoekjes) .Het schoonmaken van deze plekjes verkleint de kans op geurtjes. De kooi moet ten minste 1 maal per week gekuist worden. Cavia’s eten hun eigen uitwerpselen op, dit is volledig normaal en zelfs noodzakelijk ( bron van eiwit en vitaminen). Het is aan te raden de cavia alle dagen wat vrij te laten rondlopen.
Er zijn caviakorrels op de markt die voldoende vitamine C bevatten ( ongeveer 40 gr per dier per dag). Hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering van de cavia alsook goed gewassen verse groenten en fruit. Eventueel kan je extra vitamine C geven. Cavia’s zijn slordige eters, ze doen hun behoefte vaak in hun eetbak. Zorg voor een zware aarden eetbak die niet omvalt als ze er met hun pootjes op staan. Leg op de bodem houtkrullen of hennep. Als de cavia diarree heeft kan je best voor een paar dagen het voer wegnemen en het diertje alleen hooi en water geven. Meestal helpt dit wel.
De cavia moet ook beschikken over vers drinkwater. De drinkflessen moeten regelmatig gereinigd worden omdat cavia’s terugspuwen in de fles.
Cavia’s zijn zeer geslachtsrijpe diertje: beertjes op 8 – 10 weken en zeugjes op 4-6 weken. De zeugjes hebben om de 14 – 19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Een normale worp is 3 – 4 jongen. De jongen worden geboren met open oogjes, haar en tanden. Ze kunnen 1 dag na de geboorte al vast voedsel opnemen ( nestvlieders) en na 3 – 4 weken kunnen ze bij de moeder weg. De draagtijd van een cavia is gemiddeld 66 tot 68 dagen.
De gemiddelde leeftijd is 4 tot 6 jaar.

De nagels van de cavia groeien altijd door zodat ze af en toe moeten geknipt worden. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Knip nooit in het blauwe gedeelte van de nagel (dit is de ader) dit kan pijn doen. Wij helpen u graag bij de eerste keer.
Ook de tanden van de cavia groeien door maar deze slijten meestal af door het eten van wortels of het knagen aan een dikke wilgentak ( treurwild, knotwilg, …)
Worden de tanden te lang dan krijgen ze problemen met het eten. Controleer regelmatig de tanden en knip ze of laat ze knippen. De oplossing hiervoor is een knaagsteen.

De vacht van een langharige cavia moet regelmatig geborsteld worden anders gaat ze klitten en komen er knopen in.

Cavia’s spelen graag, geef ze daarom een speelbal met hooi en heel veel aandacht. Het zijn gezelschapsdieren. Aai je cavia, praat ermee en je zult merken dat ze op de ene of de andere manier contact met je zoeken.

Cavia’s kunnen niet praten maar maken met hun geluiden duidelijk wat ze bedoelen:

  • Het fluiten -> Aandacht vragen, eten vragen
  • Zachtjes piepen -> Laat weten dat hij/zij er is
  • Kreunend piepen -> Heeft pijn
  • Spinnen als een huiskat -> Cavia’s proberen elkaar te versieren
  • Klappertanden -> Boos of angst
  • Tandenknarsen -> Pijn of ongemak
  • Gekke sprongen -> Cavia is vrolijk