Pluimvee Schouppe
Konijnen

Konijnen


Het konijn moet gezond zijn bij de aankoop d.w.z. de vacht moet mooi glanzend zijn, het moet heldere oogjes hebben en een propere poep. ( Geen diarree). De oren moeten schoon zijn (zonder korstjes), het diertje moet een droog neusje hebben en het konijntje mag niet niezen.
Het hok moet zeker groot genoeg zijn. Konijnen hebben graag veel beweging. In een te klein hok gaan ze zich opgesloten voelen. Het is aan te raden om het dier alle dagen wat vrij te laten huppelen. Het hok mag buiten staan maar moet voldoende afgeschermd zijn tegen regen, tocht en felle zon.
Op de bodem leg je het best houtvezel omdat dit het meeste vocht absorbeert.
Het hok moet ook voorzien zijn van een stevige aarden eetpot ( ze spelen er graag mee en gooien hem om). Vergeet zeker de drinkfles niet te bevestigen met een ijzeren draad aan het hok
Het belangrijkste in de verzorging van een konijn is de voeding. Wij geven de voorkeur aan konijnenkorrels. Niet te veel!
Het is erg belangrijk dat u een konijn dagelijks vers hooi geeft voor een goede spijsvertering.
Als je je konijn verkeerde voeding geeft, worden de keutels zacht, plakken ze aan elkaar en kan het konijn last krijgen van verstopping en gasvorming. Dit kan fataal zijn.
Konijnen vinden groenvoer als wortels, appel, witloof ook zeer lekker. Zeker geen sla en nat gras geven want daarvan krijgen ze maag en darmproblemen.
Mocht het toch zijn dat het konijn diarree heeft, dan kan je best voor een paar dagen het voer wegnemen en het diertje alleen hooi en water geven. Meestal helpt dit wel!
Je moet er ook voor zorgen dat het konijn beschikt over vers drinkwater, zeker in de zomer, want konijnen drinken veel. Dit kan je het best geven in een drinkfles zo blijft het proper en kunnen ze niet morsen.
De nagels van een konijn groeien altijd door zodat ze af en toe moeten geknipt worden. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Knip nooit in het roze gedeelte van de nagel (dit is het “ leven”) en kan pijn doen. Wij helpen u graag bij de eerste keer.
Ook de tanden van een konijn groeien door maar deze slijten meestal af door het eten van wortels of het knagen aan een dikke tak wilg ( treurwild, knotwilg, …)
Worden de tanden te lang dan krijgen ze problemen met het eten. Controleer regelmatig de tanden en knip ze of laat ze knippen. De oplossing hiervoor is een knaagsteen.
Tamme dieren kunnen allerlei kleuren hebben: wit, bruin, roestbruin, zwart, grijs, blauw, …
Konijnen zijn heel kwetsbaar voor ziekten en dan vooral voor myxomatose en rabbit haemorrhagic disease (RHD), twee virusziekten. Als een konijn zo’n ziekte heeft, is het meestal niet meer te redden. Ze kunnen worden ingeënt tegen deze ziekten.