• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow004

  • slideshow005

Ziekten - Rui

Eens per jaar gaan kippen in de rui om de versleten veren te vervangen. Tijdens het ruien ligt het kippenhok vol met veren en zien de kippen er zielig uit.

kip in de rui

De rui vergt veel energie van de kippen, wat ze kwetsbaarder maakt voor ziektes. Het is daarom belangrijk om ze te ondersteunen. Het ruiproces duurt gemiddeld vier tot acht weken. Het nieuwe verenpak verschilt meestal niet met het oude., maar soms is de tekening iets anders. Ruien kost kippen enorm veel energie. Daarnaast is het verenpak tijdelijk vrij dun. De kippen zijn hierdoor vatbaarder voor infecties en ziekten..

Het ruiproces duurt maximaal acht weken. In deze tijd leggen hennen niet of nauwelijks eieren. Legkorrel is daarom niet perse noodzakelijk. Voeding met veel energierijke ingrediƫnten (zoals granen) is een welkome aanvulling op het menu. Ook kan het verstandig zijn om de kippen extra vitaminen te geven dat de kippen makkelijker door het ruiproces heen helpt. Dit verbetert tevens de weerstand van de kippen. Met deze extra goede verzorging zullen de kippen de rui goed doorstaan en er met een mooi gezond verenpak weer stralend en fit uit komen.

Kippen voelen zich in de rui niet goed. Tijdens de rui zijn kippen vrij inactief en maken ze weinig geluid. Ze zijn bleker en dunner. De rui is een natuurlijk proces, dus bezorgd zijn om de kippen is niet noodzakelijk. Zolang ze goed verzorgd worden, goed eten en drinken , is er niets aan de hand. Lijkt een kip toch erg zwak, dan kan het zijn dat ze door de verminderde weerstand ziek geworden is. Met voedingssupplementen van blubke kan de weerstand verbeterd worden.

In de ruiperiode hebben kippen behoefte aan extra kalk voor de aanmaak van nieuwe pennen. Oesterschelpen voorziet in de behoefte aan kalk. Dit is niet alleen van belang voor de aanmaak van veren, maar ook voor de aanmaak van eierschalen.

oesterschelpen

Om  aan de behoefte aan energie te voldoen is het verstandig de kippen extra granen te geven. Mais, wat in de zomermaanden voor dikke kippen zorgt, komt nu handig van pas. De vetten en oliĆ«n in het graan zijn nu een goede aanvulling op het menu. Ook extra vitaminen in het water zorgen voor een hogere vitaliteit, wat de snelheid van de rui bevorderd. Soms zijn er kippen die moeilijk door de rui komen.