• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow004

  • slideshow005

Ziekten - Legnood

Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat  niet naar buiten geperst kan worden. Legnood heeft veel mogelijke oorzaken en is geen besmettelijke aandoening. Het probleem zit altijd ergens in het proces van de leg. Legnood komt meestal voor bij jonge leghennen die voor het eerst moeten leggen.  Het komt ook voor bij oudere kippen als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan normaal (eieren met dubbele dooiers), gebroken is of indien het ei dwars zit. Andere mogelijke oorzaken zijn  gebrek aan kalk, overgewicht, ontsteking van de eileider, ontwikkeling van een ei vóór de kip volgroeid is en een gebrek aan nestlocaties. Zo kan legnood ook ontstaan wanneer kippen onvoldoende calcium binnen krijgen. Calcium is belangrijk voor de ontwikkeling van de schaal van het ei. Er kunnen infecties ontstaan en het weefsel van de kip kan beschadigd raken. Daarnaast zorgt legnood voor stress bij de kip. Het is een kwaal die zeker niet onderschat mag worden, want indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven. 

Legnood bij kippen is vrij goed te herkennen aan enkele duidelijke symptomen. De hen zal het nest niet of nauwelijks verlaten en lange tijd persen. Ook wordt een karakteristieke ‘pinguïnhouding’ aangenomen: de kip waggelt als een pinguïn door de aanwezigheid van het ei.

kippenhouden-legnood

Kippen met legnood verliezen hun eetlust en drinken weinig. Ze zijn niet actief en hebben vaak trillende vleugels. De ontlasting van een kip met legnood is waterig of in zijn geheel niet aanwezig. Het ei blokkeert grotendeels de ontlasting. Soms zijn uitstulpingen van de cloaca zichtbaar bij kippen met legnood. Deze hangen in dat geval naar buiten. Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van haar hokgenoten. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.  Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts, bij voorkeur één die gespecialiseerd is in pluimvee.

Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden. Dit stimuleert de leg. Het kan ook helpen om wat slaolie in de cloaca van de kip te druppelen. Soms kan het toedienen van extra calcium al voldoende zijn om de leg te laten plaatsvinden.

Om legnood te voorkomen, is het belangrijk dat kippen goed gebalanceerde voeding krijgen. De legkorrel dient onder andere voldoende calcium te bevatten. Ook de omgevingstemperatuur is erg belangrijk bij het voorkomen van legnood. Met een warmtebron voorkom je dat de omgevingstemperatuur te laag wordt. De kippen bevinden zich altijd in een aangename omgevingstemperatuur en legnood wordt voorkomen.