• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow004

  • slideshow005

Ziekten - Kropverstopping

De krop is een soort opslagzakje, waar het voedsel dat de kippen binnenkrijgen  in terecht komt. Aan het einde van de dag hebben kippen meestal een goed gevulde krop, waar deze de volgende ochtend weer leeg is. De krop bestaat uit een verzameling spieren waar het voedsel tijdelijk in  opgeslagen en ingeweekt wordt met het speeksel van de kippen. Dan duwt de spiermassa het ingeweekte voedsel door de slokdarm naar de eerste maag.

Door het eten van onjuist, teveel of te groot voedsel kunnen kippen last krijgen van een kropverstopping. Dit kan leiden tot verminderde eetlust en uiteindelijk de dood. Lichte verstoppingen kunnen worden verholpen door de krop te ledigen of te masseren.

Een probleem dat kan ontstaan bij kippen is dat de krop het voedsel niet goed door kan voeren. Hierdoor hoopt de hoeveelheid voedsel in de krop op en kan deze erg uitzetten. Dit kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Soms maken kippen dan rare bewegingen met hun hoofd en nek en hebben ze moeite met slikken.


dikke krop

De grootste veroorzaker van een kropverstopping is door het eten van onjuist voedsel. Dit kan voedsel zijn dat te lang is en daardoor blijft steken (zoals lange luzerne, stro of hooisprieten). Het kan ook voedsel zijn dat uitzet (brood) of voedsel dat heel veel (bij het voeren van stro, hooi en luzerne) of heel weinig vezels bevat. Dit zorgt ervoor dat de krop het eten en het drinken niet goed kan verwerken en dat deze verstopt raakt.
Twee soorten kropverstopping: zachte en harde kropverstopping. De weke krop is zacht en bestaat uit een vies ruikende massa. De lucht in de krop is ontstaan door gassen die voorkomen uit de vergisting van de kropinhoud. Hierbij is het slijmvlies in de krop vaak ontstoken en dit kan ook de directe oorzaak van de verstopping zijn. Houd de kip met zijn rug naar beneden en zorg ervoor dat de kop naar beneden hangt. Masseer langzaam de massa voorzichtig in de richting van de snavel zodat het naar buiten komt om de inhoud van de krop te verwijderen. Lukt het niet dan kan de dierenarts de krop opensnijden en de inhoud verwijderen. Wacht hiermee niet te lang!

In tegenstelling tot de zachte krop is er bij de harde krop weinig vocht en gasvorming aanwezig. Een harde krop komt vaak voor bij de opname van teveel vezelrijk voer zoals hooi, stro, luzerne en/of gras. Ook hierbij kan het geven van een massage de verstopping verhelpen. Maar nu wordt de inhoud richting de spiermaag geperst. Met behulp van (veel) lauwwarm water of olie masseer je de krop voorzichtig en geduldig. Het is mogelijk dat je dit meerdere keren moeten herhalen (met tussenpozen) voordat de verstopping is verholpen. Het heeft de voorkeur om water te gebruiken in plaats van olie, omdat teveel olie schadelijk kan zijn voor de kippen.

Als de massage bij de zachte of harde krop gelukt is, kun je de dieren het beste apart zetten. Geef ze voor een lange periode van 2 dagen (48 uur) geen eten. Uiteraard wel vers drinkwater met eventueel toevoeging van vitamines om de kippen er sneller bovenop te helpen.