• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow005

Ziekten - Kalkpoten

 

Kalkpoten worden veroorzaakt door de kalkpootmijt (Cnemidocoptes mutans). De kalkpootmijt is een kleine mijt ( 0.1 tot 1 mm groot) die je met het blote oog niet kan zien. De mijt boort gangen in het hoornig gedeelte van de poot en de tenen en leeft van het bloed van de kip. Ze leeft tussen de pootschubben, waardoor de schubben open gaan staan. Bij verder gevorderde kalkpoten ontstaat er een wit/grijze kalkachtige aanslag op de poten, dit zijn de uitwerpselen van de mijt.

 

kippen-kalkpoten

 

Kippen kunnen besmet raken door andere dieren die kalkpoten hebben, door besmette grond of besmet strooisel.

Kalkpoten kunnen, behalve jeuk, ook ontstekingen veroorzaken. Deze ontstekingen leiden tot bloedende poten en in het ergste geval raken de poten verlamd of misvormd.

Wat heel belangrijk is, is dat zowel het hok als de poten goed worden ontsmet met een ontsmettingsmiddel bijvoorbeeld dettol.

Nadat je de poten een aantal minuten in een bak met ontsmettingsmiddel  (vb dettol) hebt laten weken, kan je voorzichtig met een (tanden)borstel een deel van de korsten verwijderen. Daarna maak je de poten droog en smeer je ze in met een dikke laag vaseline. De vaseline sluit de zuurstoftoevoer voor de mijt af, waardoor deze dood gaat. De kans is groot dat dit na de eerste behandeling niet effectief genoeg is. Herhaal de behandeling om de 2 dagen tot de poten mooi glad zijn.