• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow004

  • slideshow005

Hoe vers is een ei

Met een eenvoudige test kan je de versheid van een ei controleren.

Het lichten: de versheid van een ei kan gecontroleerd worden door ze te lichten. Een ei is vers als het licht erdoor schijnt, de dooier niet duidelijk zichtbaar is, het geheel niet erg beweeglijk is , en de luchtkamer nog klein is. Men kan dit testen met een zaklamp.

De drijfproef: Vul een kom met zout water (1l water en 100 gr zout) en leg er een ongekookt ei in ( wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer)

C:\Users\Rosette De Nul\Desktop\test-eieren-vers-bedorven.jpg

Een vers ei zal plat op de bodem blijven liggen.

Hoe ouder het ei hoe meer de stompe kant naar boven komt.

Blijft het ei drijven dan is het bedorven en niet meer eetbaar.

De breekproef: bij het breken zal een vers ei een bolronde, stevige dooier en veel stevig eiwit hebben dat weinig uitloopt.

vers-ei

 

Nog enkele weetjes:

  • Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit. Door de poreuze schaal kunnen de bacteriën gemakkelijk het ei binnendringen. Kijk daarom de eieren voordat u ze opbergt even na en maak ze met een doekje schoon.

  • Bewaar eieren liefst niet langer dan twee tot drie weken op een koele en donkere plaats.

  • Leg eieren niet dicht bij gerookte vis, ui, knoflook of andere sterk ruikende of snel aan bederf onderhevige levensmiddelen. Eieren kunnen door de poreuze schaal heel gemakkelijk geur en smaak van dergelijke producten overnemen.

  • Bewaar eieren met de punt naar beneden, zo blijft de dooier het best op zijn plaats. Eieren moeten met het luchtzakje naar boven worden bewaard, anders gaat de lucht naar boven en raakt het vlies los.

  • Neem eieren voor gebruik  uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

  • Gebruik voor het splitsen van eieren, in dooier en wit, bij voorkeur een eiersplitser of -scheider.

  • Bij het produceren van een ei kan er een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip scheuren waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen (‘meat spot’).  Het is een misverstand te denken dat een dergelijk ei bevrucht zou zijn. Mocht er een bloedstipje in het ei te zien zijn, dan kan dat met een natgemaakte lepel worden verwijderd. Je kunt zo’n ei gewoon veilig eten. Wanneer een ei ouder is, verdwijnen bloedvlekjes vaak. Dit betekent dus dat een ei met bloedvlekje vers is

  • Een dubbele dooier komt soms voor maar er is verder niks mis met het ei.

  • Soms scheurt de eierschaal tijdens het koken van een ei, hoewel het nergens hard tegenaan stoot. Dat komt doordat zich in het ei een luchtkamer bevindt. De lucht daarin zet door de hitte van het koken uit. De eierschaal komt onder druk te staan en knapt, omdat de lucht moet ontsnappen. Je kunt het voorkomen door een gaatje in de stompe kant van het ei te prikken, waar de luchtkamer zich bevindt. De lucht kan er dan veel sneller uit.

  • De kleur van de dooierheeft te maken met het kippenvoer. Als dat uit veel groenvoer bestaat, dan zijn de eidooiers oranjegeel. Maar krijgt een kip eten met weinig kleurstof (zoals graan), dan worden ze lichtgeel.

  • De kleur van het eiligt aan het ras van het kip. Je kunt  het zien aan het oorlelletje van de kip welke kleur van ei zij gaat leggen. Een witte oorlel is witte eieren, een rode oorlel is bruine eieren. De kleur van het ei heeft geen invloed op smaak, heeft ook niets te maken met de huisvesting van de kip.

  • Wanneer je een ei wilt bakken, neem dan een zo vers mogelijk ei, dat smaakt het lekkerst. Als je een ei wilt koken kun je beter een iets minder vers ei gebruiken, hierdoor is het eenvoudiger te pellen.

  • Een eiwit dat troebel is of een gele of groene tint heeft, wordt veroorzaakt door koolstofdioxide die niet genoeg tijd heeft gekregen om door de schil van het ei naar buiten te gaan. Dit komt veel voor in erg verse eieren.

  • Vezelige, touw-achtige strengen in het eiwit zijn de ‘chalazae’. Deze zitten in elk ei en houden het eigeel op zijn plaats. Deze vezelige strengen zijn geen teken dat het ei niet goed of bevrucht is. Je kunt deze eieren veilig eten.