• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow005

Ziekten - Extreme warmte

Niet alleen kinderen en bejaarden vormen een risicogroep bij de hittegolf, ook dieren kunnen flink last hebben van deze extreme warmte. Zorg voor water, schaduw en rust.

Kippen moeten met dit weer voor voldoende fris drinkwater beschikken. Zet wat extra drinkbakken op plaatsen waar normaal geen water staat, dit zet ze aan om meer te drinken tijdens dit weer. Ververs het water regelmatig. Kippen lusten geen warm water. Kippen zweten niet. Een te hoge lichaamstemperatuur kunnen ze alleen verlagen via de huid van hun kinlellen, poten en veren onder de vleugels. Dit werkt meestal prima, op voorwaarde dat de kippen ’s zomers kunnen loslopen in schaduwrijke ruimte. Als het warm is eten kippen meestal minder. Vers, koel groenvoer zal hen zeker smaken. Doet een kip wat raar en dreigt ze door de hitte te bezwijken dompel ze dan in een emmer lauw water en zet ze in de schaduw. Meestal komt ze er weer bovenop.

Konijnen kunnen niet tegen volle zon. Plaats het hok van het konijn in de schaduw van een boom of op een koele plaats. Als de buitentemperatuur hoger wordt dan 24°C kan een konijn al last van de warmte krijgen, stijgt de temperatuur boven de 27 °C dan kan het slechter gaan eten of zelfs stoppen met eten.  Bij extreme temperaturen kan je een plastieke fles bijna volledig met water vullen en gedurende een nacht in de vriezer leggen. Omwikkel de fles met een doek en leg ze in het konijnenhok. Het konijntje zal van de koelte genieten. Ook een koelelement uit een koelbox kan voor dit doel gebruikt worden. Vaak is het de beste oplossing om tijdens een hittegolf het dier naar binnen te halen, en een zo koel mogelijke plek in huis te geven. Drinkwater moet ruim voorradig zijn, het konijn zal op warme zomerdagen meer behoefte hebben aan vocht.
Wanneer een konijn oververhit raakt kan het apathisch gedrag vertonen of slap languit liggen. De ademhaling is zeer snel, de ogen kunnen half gesloten zijn, de oren zijn extreem heet, het tandvlees en de binnenkanten van de oogleden kunnen donkerrood zijn.
Het konijn dient onmiddellijk in een zo koel mogelijke omgeving gebracht worden. Via de oren regelt een konijn de lichaamswarmte, afkoelen kan daarom gebeuren door met lauw water de oren steeds af te sponsen en de voorpootjes nat te maken.

Cavia’s kunnen niet zweten zoals de mens. Ze hebben geen zweetklieren op hun lichaam, alleen aan de onderkant van de voetzolen hebben ze een paar zweetklieren. Die zijn echter niet genoeg om af te koelen als ze het te warm heeft. Daarom heeft de cavia nog een andere manier om warmte af te voeren: via zijn oren. Warm bloed gaat naar zijn oren dat vervolgens afkoelt. Het afgekoelde bloed gaat zijn lichaam weer in en koelt zo zijn lichaam.
Dat kan niet genoeg zijn, want de oren van een cavia zijn niet heel groot. Daarom kunnen de cavia’s het snel te heet krijgen. Plaats de cavia nooit in volle zon. Je moet altijd letten op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden. Zorg voor voldoende drinken.

Vogels houden van de zon en de warmte. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de beestjes niet in de brandende middagzon staan, want weinig vogels zijn daartegen bestand. Je kan de kooi afschermen met karton of isolatieschuim tegen de felle hitte. Vogels hebben net als alle andere dieren drinken nodig daarom moet je het drinkbakje geregeld verversen. Geef de vogels ook een badje waarin ze naar hartenlust kunnen fladderen.

Eenden en ganzen kunnen botulisme krijgen door een beperkte aanvoer van fris water en het warme weer. De dieren raken besmet en de spieren verlammen. De nek van de eenden hangt af, waardoor hun bek onder water komt en ze verdrinken. Zorg ook hier voor koel en zuurstofrijk water.