• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow005

Ziekten - Eieren pikken

Kippen kunnen hun eigen eieren kapot maken. Soms per ongeluk, soms met opzet. Dit wijst op een gebrek aan kalk. Als de kip een hapje uit een van de eieren neemt, kan het zijn dat ze merkt hoe lekker deze zijn. Geen ei is dan meer veilig voor haar. Gelukkig is het mogelijk om de kippen deze vervelende gewoonte weer af te leren.

eieren pikken

Dien extra kalk toe onder de vorm van oesterschelpen aan de voeding van de kip. Je mag zeker eierschalen aan kippen geven, dat geeft hen de nodige kalk terug . De eierschalen laten drogen , fijn stampen en vermenen onder het kippenvoer (ze moeten onherkenbaar zijn voor de kip). Het is goed voor hun maag.

Als simpele methode wordt aangeraden om nepeieren  van kalk in het hok te leggen, het pikken wordt dan niet beloond en de kip zal haar belangstelling voor de inhoud van het ei verliezen.
Er wordt zelfs beweerd dat het plaatsen van nepeieren de eiproductie zou bevorderen.

nepei

Een andere variant van het fopei is een ei leeg blazen en opvullen met mosterd of tabasco. Wanneer kippen de vieze smaak proeven na het pikken zullen ze dit afleren. ( lukt niet altijd)

Een andere methode om het eieren pikken te voorkomen, is door gebruik te maken van een speciaal ‘wegrol’ legnest. De kippen leggen de eieren op hun speciale nest en de eieren rollen vanzelf in een bakje dat niet bereikbaar is voor de kippen. In deze bakjes kunnen meerdere eieren verzameld worden.

legnest nest

 

De beste manier om de kip het eierpikken af te leren is het verwijderen van de punt van de snavel. Het is zoiets als nagels knippen. Bij het branden wordt de punt van de snavel met een gloeiend plaatje afgebrand. Door het plaatje te verhitten wordt de wond meteen dichtgeschroeid. Alle kippen in het hok moeten behandeld worden. Wij helpen u graag bij deze kosteloze behandeling!

Voorkom te allen tijde dat er veel eieren in één legnest liggen.