• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow005

Ziekten - bloedluizen

Eigenlijk is bloedluis geen goede benaming, omdat het niet om een luis, maar om een mijtgaat. Het diertje lijkt op een superklein spinnetje van een halve millimeter. Zijn kleur is geel, maar na een portie kippenbloed is hij letterlijk bloedrood. Bloedmijten zijn met het blote oog goed zichtbaar maar verschuilen zich overdag in de spleten en kieren van het kippenhok, waar ze hun eitjes leggen. ’s Nachts verlaten de bloedmijten hun schuilplaatsen en gaan bloed zuigen bij onze kippen.

luis

Rode bloedmijten zijn hardnekkige parasieten en ontwikkelen zich zeer snel. Een cyclus van ei tot volwassen bloedluis duurt ongeveer 10 dagen. Onder gunstige omstandigheden ( +25°C) gaat de vermenigvuldiging het snelst.

De kippen gaan door bloedarmoede vooral verzwakken, krijgen bleke kam en lellen. Het verenpak komt er lelijk uit te zien en de kippen gaan vermageren. Met als resultaat dat er geen eieren meer worden gelegd en in het ergste geval met de dood tot gevolg. Doordat de dieren vooral ’s nachts worden gehinderd komt er onrust in het hok. Als de dieren ’s nachts naar buiten kunnen, zullen ze uiteindelijk liever een buitenslaapplaats gaan opzoeken. Aanwezigheid van veel bloedmijten in een hok is dikwijls te herkennen aan het ‘lichtgrijze stof’ in het hok. Dit ‘stof’ zijn de omhulsels van de bloedmijten.

omhulsels bloedmijten

Tegen rode vogelmijt of bloedluis zijn bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar die zowel op de kippen zelf als in het kippenhok toegepast kunnen worden. Eenmaal een infectie in het hok aanwezig is, kan er het beste met chemische middelen behandeld worden. Er zijn diverse producten in de handel die goed tegen bloedluizen werken. Maar er zijn geen middelen tegen de eitjes van de bloedmijt. Dat betekent dat er herhaald moet worden met de behandeling, omdat er uit deze eitjes weer nieuwe bloedluizen geboren worden. Zeker bij warm weer gaat dit snel en dient de behandeling al na 7 dagen herhaald te worden. De eieren kunnen tot 2 jaar blijven rusten en dan nog succesvol uitkomen. Bij alle vormen van behandeling is het grootste probleem om de bloedluizen goed te raken. Dus proberen om alle spleten en kieren zo goed mogelijk in te smeren of te sprayen.

Oplosbare stoffen die werkzaam zijn tegen bloedluizen: vb Solfac EWO 50 van Bayer, Ms Cy-Fly van schippers, Byemite van Bayer

SOLFAC EW50 1L BE SM  cy flay  Byemite 

Poeder ter bestrijding van vlooien en ectoparasieten bij kippen en kleine huisdieren: vb Veeluispoeder van edialux

zeroxp350

Door knoflook of knoflookextracten toe te dienen aan het drinkwater of aan het kippenvoer lusten de bloedluizen het bloed van de kippen niet meer en sterven. Enkele teentjes knoflook in het hok verdrijft de bloedluizen.

look

De bodem van het verblijf, alsook het legnest kan bedekt worden met tabakstelen. Bloedluizen houden niet van die geur waardoor ze op afstand blijven.

tabakstelen

Het is van groot belang de dieren en het hok samen te behandelen !

Bij zware besmetting is het nodig om zowel de dieren als het hok te behandelen met een in water oplosbaar product en na 7 dagen herhalen.