• slideshow001
  • slideshow002

  • slideshow003

  • slideshow004

  • slideshow005

Ziekten - Bevroren kammen en lellen

De afgelopen tijd is de temperatuur weer flink aan het dalen. Kippen met lange kammen en lellen kunnen wanneer de temperatuur onder de 6 graden duikt bevriezen. Je kunt dit zien doordat de kammen en lellen van de kippen zwart gaan kleuren, ze kunnen uiteindelijk afsterven. Zeker wanneer het dan weer warmer wordt, kunnen deze wonden gaan ontsteken.

Wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en het erg koud wordt, ontstaat de grootste kans van bevriezing. Wanneer je een slechte ventilatie in het hok hebt moet je gaan oppassen. Een goed hok is aan te raden.

De meeste bevroren lellen en kammen zal je aantreffen bij kippenrassen die van nature al lange lellen en kammen hebben, zoals bijvoorbeeld de Leghorn. Hennen hebben dit probleem niet, omdat zij met hun kopje onder hun vleugel slapen tijdens koude winters.


Al je een bril draagt, weet je wel dat er condens kan ontstaan wanneer je van buiten naar binnen gaat. Dit is eigenlijk hetzelfde als wat er gebeurd bij je kippen. Wanneer een kip vanuit zijn warme kippenhok naar buiten gaat, met vocht op zijn kam of lel, dan is er een kans dat deze bevriest.


Het kippenhok moet zelfs tijdens koud weer goed geventileerd blijven. Kippen zouden tegen de kou moeten kunnen (wanneer ze in een goede gezondheid verkeren en een volledig verenkleed hebben).

 Je kan de kam en lellen insmeren met vaseline om ze te beschermen.

bevroren kam